Tips & Tricks

Geheugen opfrissen?

Cheat Sheet

Een paar jaar geleden heb ik een "cheat sheet" met daarop instellingen voor fotograferen in het Nederlands vertaald. Met deze instellingen kan je bepaalde effecten verkrijgen of voorkomen.

Voor veel beginnende (hobby)fotografen is het niet altijd duidelijk welke instellingen welk effect sorteren (dat was voor mij in ieder geval wel het geval :) )

Het lijkt me goed om deze Nederlandstalige "cheat sheet" opnieuw te delen voor diegene die (nog) niet vertrouwd zijn met de M-stand van hun camera.

Geheugen opfrissen of nieuwsgierig hoe wat je kan doen met de M-stand van je camera? Download dan de sheet, print 'm uit en neem hem mee als je op pad gaat. Veel plezier ermee!

Klik hier om een printbare versie te downloaden.

Cinematic stijl uitsnede in Lightroom

Deze week kwam ik een artikel tegen over de zogenaamde cinematic uitsnede van foto's. Sommige (landschap)foto's tonen met deze uitsnede veel fraaier dan de 'klassieke' 16 x 9 of 16 x 10. Niet alle foto's zijn geschikt, maar voor sommige foto's geeft dit juist iets extra's.

De foto's hieronder geven een illustratie van het effect van de uitsnedes. De foto is gemaakt tijdens een overtocht van Calais naar Dover.

Origineel formaat

"Klassieke" 16 x 9 uitsnede

Cinematic uitsnede van 2,39 x 1,00

Hoe dit te doen in Lightroom?

Standaard zit de cinematic uitsnede niet in de uitsnede/crop tool. Dit is eenvoudig in te stellen.

Selecteer een foto en ga naar de ontwikkel/develop module. Selecteer de uitsnede/crop tool en open daarna de lijst met verschillende uitsnede verhoudingen. Klik in deze lijst op 'Enter custom...' en geef de verhouding in het pop-up schermpje en je bent klaar om de cinematic uitsnede te gebruiken.

 

EXIF Viewer plugin Safari

Screen Shot 2015-10-15 at 09.11.35.png

Deze week kwam ik een leuke plugin tegen voor Safari, waarmee je eenvoudig de EXIF gegevens van een willekeurige foto kan inzien. Deze info moet uiteraard wel in de betreffende fotobestand aanwezig zijn.

De plugin kan je hier downloaden.

 

 

 

 

 

De werking is eenvoudig. Klik met de rechtermuisknop op een foto:

Klik vervolgens op 'Show EXIF for Image'. Je krijgt dan de volgende popup te zien:

Kortom, een erg handig extraatje voor in Safari. Voor Chrome zijn er ook, maar ik heb deze fraaie versie daarvoor nog niet gevonden.

Nevel verwijderen/dehaze in Lightroom 6.1

Bij de laatste update van Lightroom 6.1 is er voor de CC versie de nieuwe Nevel verwijderen (ofwel de dehaze) functie toegevoegd. Voor de LR6.1 koop versie is deze helaas niet beschikbaar.

Tot mijn vreugde is er toch een mogelijkheid om deze functionaliteit, zij het enigermate beperkt, te gebruiken. Piet van den Eynde heeft een videotutorial erover gemaakt die je hier kan bekijken. All credits voor deze presets voor Piet!!

Wel aanwezig, niet beschikbaar

Voor de compatibiliteit tussen LR6.1 en LR CC 2015 zit, na het uitvoeren van deze update 6.1, de 'nevel verwijderen' functie wel onder de motorkap. Als gebruikers met de verschillende versies 6.1 werken, geeft uitwisselen van foto's met ontwikkelstappen hierdoor geen problemen.

Workaround

Klik bij instellingen/preferences onder 'presets' op de knop 'Show Lightroom Presets Folder...'

Klik bij instellingen/preferences onder 'presets' op de knop 'Show Lightroom Presets Folder...'

De nevel-verwijder functie heeft de bekende schuifknop waarmee je de waarde van -100 tot +100 kan instellen. Piet van den Eynde heeft developer presets gemaakt  die van -100 tot + 100 gaan, in stappen van 5 (dus -100, -95, -90 etc). Deze presets kan je in LR6.1 laden en gewoon gebruiken. Dus niet de fine tuning tot op '1' nauwkeurig, maar in stapjes van 5. Verschil tussen -100 en -99 is vaak toch niet zichtbaar en daarnaast wordt de lijst met presetstappen wel heel lang.

Je kan de presets hier laden (zip bestand). Pak het bestand uit en kopieer de folder met .lrtemplate files (dit zijn presets files voor Lightroom) naar de develop preset locatie van Lightroom.

 

 

 

 

Op via de instellingen (zie figuur hiernaast) de preset folder en plak de uitgepakte folder in de presets developer locatie.

Herstart Lightroom (als je deze nog open hebt, en de nieuwe nevel verwijder functie is beschikbaar als preset in de ontwikkel/develop module (wel in stapjes van 5, maar beter wat dan niets!).

Voorbeeld

Kasteel te Vianden (Lux). Links het onbewerkte origineel, rechts de preset '040 Nevel verwijderen...' toegepast. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave en let dan vooral op het verschil bij de heuvels in de verte.

En nog even snel (quick-and-dirty) de hooglichten, schaduwen en uitsnede bijgewerkt (en nog wat verscherping) en je hebt in een paar klikken het volgende resultaat:

Kasteel Vianden, Luxemburg.

Lightroom Tips: Catalog Back-up - Diskruimte vrijmaken

Eén van de functies binnen Lightroom (LR) is het maken van een back-up van je catalog. LR vraagt hier ongeveer elke week om.

Doe je dit niet? Ik adviseer je: doen! Het kost weinig tijd (afhankelijk natuurlijk van de grootte van je catalogus en de snelheid van je systeem) en je hebt al je bewerkingen veilig gesteld, mocht de achterliggende database om wat voor reden ook corrupt raken. Vergeet natuurlijk ook niet om een back-up te maken van je foto's en van deze LR back-up bestanden op een externe device!

Echter als je LR al een tijdje gebruikt, zal je zien dat deze LR catalog back-up folder blijft groeien. LR voorziet namelijk (nog) niet in een systeem om verouderde back-ups op te ruimen. Moet je dus zelf doen.

In de foto hiernaast kan je zien dat de folder bij mij al ruim 21 GB is. En omdat mijn harde schijf zo'n beetje vol begint te raken, is wat extra GB's wel wenselijk.

De drie/vier meest recente back-up subfolders moet je behouden, de rest kan je weggooien. Wil je wat safer spelen, dan behoudt je wat meer recente folders. In veel gevallen zijn oudere back-ups niet meer in sync met je huidige foto's en heb je niet heel veel meer aan deze verouderde back-up folders.