Software

Van zwart-wit naar kleur met GIMP

Een van de dingen die ik graag eens wilde uitproberen is het omzetten van een (oude) zwart-wit foto naar kleur. Gisterenavond de stoute schoenen aangetrokken en een eerste poging gewaagd. Ik had wat foto's opgezocht, maar die waren te complex om mee te beginnen. Uiteindelijk kwam ik onderstaande foto tegen. Deze foto is van de watersnoodramp in 1953. Overigens toevallig was het gisteren ook precies 65 jaar geleden dat deze ramp zich voltrok.

Bron: http://www.achthuizenonline.nl/de-waternoodsramp-of-watersnood-van-1953/

Met behulp van GIMP heb ik de foto bewerkt en omgezet naar een kleurenfoto. Het was een beetje 'quick-and-dirty', maar als eerste poging redelijk gelukt.

Van zwart-wit naar kleur

De tutorial die ik gebruikt heb, kan je hier vinden: http://www.tutorialgeek.net/2012/11/use-gimp-to-create-color-photos-from.html

EXIF Viewer plugin Safari

Screen Shot 2015-10-15 at 09.11.35.png

Deze week kwam ik een leuke plugin tegen voor Safari, waarmee je eenvoudig de EXIF gegevens van een willekeurige foto kan inzien. Deze info moet uiteraard wel in de betreffende fotobestand aanwezig zijn.

De plugin kan je hier downloaden.

 

 

 

 

 

De werking is eenvoudig. Klik met de rechtermuisknop op een foto:

Klik vervolgens op 'Show EXIF for Image'. Je krijgt dan de volgende popup te zien:

Kortom, een erg handig extraatje voor in Safari. Voor Chrome zijn er ook, maar ik heb deze fraaie versie daarvoor nog niet gevonden.

Nevel verwijderen/dehaze in Lightroom 6.1

Bij de laatste update van Lightroom 6.1 is er voor de CC versie de nieuwe Nevel verwijderen (ofwel de dehaze) functie toegevoegd. Voor de LR6.1 koop versie is deze helaas niet beschikbaar.

Tot mijn vreugde is er toch een mogelijkheid om deze functionaliteit, zij het enigermate beperkt, te gebruiken. Piet van den Eynde heeft een videotutorial erover gemaakt die je hier kan bekijken. All credits voor deze presets voor Piet!!

Wel aanwezig, niet beschikbaar

Voor de compatibiliteit tussen LR6.1 en LR CC 2015 zit, na het uitvoeren van deze update 6.1, de 'nevel verwijderen' functie wel onder de motorkap. Als gebruikers met de verschillende versies 6.1 werken, geeft uitwisselen van foto's met ontwikkelstappen hierdoor geen problemen.

Workaround

Klik bij instellingen/preferences onder 'presets' op de knop 'Show Lightroom Presets Folder...'

Klik bij instellingen/preferences onder 'presets' op de knop 'Show Lightroom Presets Folder...'

De nevel-verwijder functie heeft de bekende schuifknop waarmee je de waarde van -100 tot +100 kan instellen. Piet van den Eynde heeft developer presets gemaakt  die van -100 tot + 100 gaan, in stappen van 5 (dus -100, -95, -90 etc). Deze presets kan je in LR6.1 laden en gewoon gebruiken. Dus niet de fine tuning tot op '1' nauwkeurig, maar in stapjes van 5. Verschil tussen -100 en -99 is vaak toch niet zichtbaar en daarnaast wordt de lijst met presetstappen wel heel lang.

Je kan de presets hier laden (zip bestand). Pak het bestand uit en kopieer de folder met .lrtemplate files (dit zijn presets files voor Lightroom) naar de develop preset locatie van Lightroom.

 

 

 

 

Op via de instellingen (zie figuur hiernaast) de preset folder en plak de uitgepakte folder in de presets developer locatie.

Herstart Lightroom (als je deze nog open hebt, en de nieuwe nevel verwijder functie is beschikbaar als preset in de ontwikkel/develop module (wel in stapjes van 5, maar beter wat dan niets!).

Voorbeeld

Kasteel te Vianden (Lux). Links het onbewerkte origineel, rechts de preset '040 Nevel verwijderen...' toegepast. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave en let dan vooral op het verschil bij de heuvels in de verte.

En nog even snel (quick-and-dirty) de hooglichten, schaduwen en uitsnede bijgewerkt (en nog wat verscherping) en je hebt in een paar klikken het volgende resultaat:

Kasteel Vianden, Luxemburg.

Gratis: Perfect Effects 9

Enige tijd geleden deelde ik een link naar een (tijdelijk) gratis versie van Perfect Effects 8 van onOne software.

Vandaag zag ik op hun site dat je Perfect Effects versie 9 gratis kan downloaden. Geen idee of dit tijdelijk is, dat staat er namelijk niet bij. Ik zelf vind met name het verscherpen van foto's in dit pakket erg goed werken. En het mooie is, het integreert in Adobe Ligthroom, zodat je eenvoudig vanuit LR je foto kan bewerken in PE en vervolgens weer terugkeert met je bewerkte foto in LR.

Voor diegene die geïnteresseerd is, je kan het hier downloaden. Have fun!

Camerakalibratie in Lightroom

Dit keer wil ik wat informatie delen met betrekking tot Adobe Lightroom (LR). Ik ben pas geleden meer gaan werken met een (naar mijn gevoelen) wat onbekende, minder gebruikte optie in LR: de camerakalibratie in de Ontwikkelen-module. Deze optie is nuttig, omdat Adobe Standaard interpretatie van RAW informatie in LR niet dezelfde is als van de camera zelf. Dit geeft afwijkende (vaak fletsere) kleuren. Door gebruik te maken van de verschillende cameraprofielen kan je dit eenvoudig compenseren. Wellicht ten overvloede: cameraprofielen zijn wat anders dan lensprofielen! Grofweg komt het hier op neer: cameraprofielen hebben betrekking op de kleuren en de lensprofielen op de vervorming.

Installatie Cameraprofielen

Om deze optie te kunnen gebruiken heb je de profielen voor je camera nodig (zoek ze op via onze grote 'vriend' Google). En aangezien ik een Sony gebruiker ben, hier een link voor een hele lijst van Sony cameraprofielen, met dank aan Maurizio.

Als je de profielen gedownload hebt, moet je bestanden in de volgende folder opslaan (let op, deze locatie kan verborgen zijn):

  • Windows:
    • C:\Users\<username>\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\
  • Mac OS:
    • HD/users/<username>/LibraryApplicationSupport/Adobe/CameraRaw/CameraProfile

Sony A77 cameraprofielen

Als je LR nog open hebt staan, dien je deze opnieuw te starten om LR de profielen te laten vinden. Onder camerakalibratie in de Ontwikkelen-module vind je nu naast de standaard 'Adobe Standaard' optie, de verschillende scenario-profielen.

Afhankelijk van de foto en van het gewenste effect kan je een van de opties kiezen. Omdat de keuze afhankelijk is van het type foto en het profiel niet altijd het gewenste effect geeft, is het niet raadzaam om dit op te nemen in een preset die gebruikt wordt tijdens het importeren van foto's.

Voorbeeld

Onderstaand screenshot toont de 'voor' en 'na' van een (verder onbewerkte) foto, waarbij ik de 'Landscape' optie als camerakalibratie heb gekozen. Het resultaat komt nu al veel meer overeen met hoe het in werkelijkheid was, namelijk een paar weken geleden en dus frisgroene, nieuwe bladeren aan de bomen:

Adobe Standaard versus Sony A77 cameraprofiel 'Landscape'

Met de schuifopties kan je indien gewenst de kleuren verder corrigeren.

Ik hoop dat je wat met deze info kan. Vragen/opmerkingen/aanvullingen e.d. zijn natuurlijk altijd welkom!