Geheugen opfrissen?

Cheat Sheet

Een paar jaar geleden heb ik een "cheat sheet" met daarop instellingen voor fotograferen in het Nederlands vertaald. Met deze instellingen kan je bepaalde effecten verkrijgen of voorkomen.

Voor veel beginnende (hobby)fotografen is het niet altijd duidelijk welke instellingen welk effect sorteren (dat was voor mij in ieder geval wel het geval :) )

Het lijkt me goed om deze Nederlandstalige "cheat sheet" opnieuw te delen voor diegene die (nog) niet vertrouwd zijn met de M-stand van hun camera.

Geheugen opfrissen of nieuwsgierig hoe wat je kan doen met de M-stand van je camera? Download dan de sheet, print 'm uit en neem hem mee als je op pad gaat. Veel plezier ermee!

Klik hier om een printbare versie te downloaden.

Fotografenprogramma II: Review canvas

Afgelopen oktober heb ik een eerste product van de CanvasCompany mogen reviewen. Nog steeds en prachtig product om naar te kijken (zie review). Vandaag aflevering II: reviewen van een canvas. Deze is besteld bij CanvasCompany.nl (dochteronderneming van http://www.fotocadeau.nl/). Ik heb een foto van een zonsondergang in de Ardennen genomen. Simpelweg omdat ik dit een erg mooie foto vind. De foto is afgelopen zomer 2016 genomen vanuit de achtertuin van het vakantiehuisje waar we zaten (Bonnerue).

Vergelijken met een ander canvas gaat niet, eenvoudigweg omdat ik nog geen ander canvas heb.

Bestelprocedure

Dit keer is dus een foto op canvas aan de beurt. De bestelprocedure op https://www.canvascompany.nl/ is gelijk aan aan die van FotoOpAluminium.nl. Snel, makkelijk en eenvoudig. Dit keer een eigen formaat gekozen: 70 x 40 cm en de standaard 2cm dikte genomen.

Levertijd

De levertijd was dit keer echt optimaal. De bestelling had ik de 21e in de loop van de ochtend geplaatst. De volgende dag had ik 'm al in huis. Of ze mijn bestelling met voorrang behandeld hebben weet ik niet, maar dit is echt snel.

Product

Ik heb nog niet eerder een canvas besteld, maar een pakket in alleen bubbeltjeplastic en een stuk karton aan de voorkant oogt wat apart. Wellicht is dit omdat ik een afwijkend formaat gekozen heb? Hoe dan ook, bescherming lijkt afdoende op het eerste gezicht

Verpakking voorzijde

Verpakking achterzijde

Na het uitpakken ziet de achterkant er als volgt uit:

De 'specificaties' van het canvas

Het houten frame oogt van goedkoop hout

De eerste indruk van de voorkant van het canvas was goed: mooi en strak en prettig om naar te kijken. Wat met wel opviel was dat de kleuren iets afwijken van de oorspronkelijke foto. De foto is meer oranje/geler. De vergelijking is lastig te maken, maar onderstaande foto's geven wel vrij nauwkeurig de verschillen weer.

Voorzijde van het canvas

Originele foto (Bonnerue, België 2016)

De kwaliteit van de print is verder wel prima. Helaas zaten er al twee (kleine) beschadigingen op. Een op de bovenrand en een rechtonder bij de hoek.

Een ander minpuntje is dat het frame zelf niet helemaal recht is. De linker onderhoek en rechterbovenhoek 'wippen' op. Onderstaande foto's laten dit duidelijk zien. Aan de muur hang hij daarom ook niet zo mooi en dat is erg jammer.

Bij de drie hoeken op tafel, komt de rechter bovenhoek een eind los van de tafel.

Op de muur hangt het canvas door het kromme frame niet helemaal netjes. Zeker van een zijaanzicht valt dit op

Het ophangsysteem

Het ophangsysteem dat je er bij kan bestellen is een tandhanger. Deze is in vergelijking met andere winkels vrij prijzig ('slechts' €3,47) terwijl je deze bij andere winkels al vanaf €1,99 kan kopen. Maar goed, je hoeft deze natuurlijk er niet bij te doen.

Het bevestigen van de tandhanger was eenvoudig te doen. Wel moet je even uitmeten waar het midden zit en dan is het klusje gauw geklaard.

Het resultaat!

Conclusie

De levering was uitzonderlijk snel. De bestelprocedure is eenvoudig en overzichtelijk. De kwaliteit van de print is over het algemeen goed. Ook al wijken de kleuren iets af, blijft het toch fijn kijken.

Het is wel jammer dat er al twee (zij het kleine) beschadigingen op zaten. Wat mij het meest stoort, is dat het frame niet recht is. Als ik er vanaf de bank naar kijk, zie je dat hij niet strak/netjes tegen de muur hangt.

LR Panorama Stavelot (BE)

In LR (Lightroom) zit een functie voor het maken van panorama's, opgebouwd uit een aantal foto's die je geselecteerd hebt. In sommige gevallen werkt het goed, in andere gevallen werkt het niet zo optimaal.

Vandaag een panoramafoto gemaakt van onderstaande vier afbeeldingen:

De 4 bronbestanden

De bovenstaande vier bestanden zijn gemaakt in Stavelot (BE). Voor deze foto's werkte de pano-functie bijzonder goed en resulteerde in een mooie panorama view van dit plein in Stavelot.

Aan de randen zie je iets vertekening, maar dat mag de pret niet drukken (voor mij althans) :)

Fotografenprogramma: Review I - FotoOpAluminium.nl

Zoals eerder al vermeld, werd ik eind augustus benaderd door iemand van CanvasCompany of ik wilde deelnemen aan het fotografenprogramma. En dat is natuurlijk altijd leuk om te doen.

Vandaag deel 1 over het eerste product dat ik mocht uitproberen: een foto op aluminium. De foto is besteld bij http://www.fotoopaluminium.nl/ (dochteronderneming van http://www.fotocadeau.nl/) en heeft de afmetingen van 30 x 40 cm (b x h). Ik heb een foto van Brough castle in de UK genomen. De kleurstelling in combinatie met de ruïne vind ik mooi en was benieuwd hoe deze op aluminium uitkomt.

Bestelprocedure

De bestelprocedure was eenvoudig, overzichtelijk en snel. In een aantal stappen wordt je het hele proces meegenomen. Allereerst kan je kiezen om een foto te uploaden van je computer, tablet of smartphone, maar ook een foto van je Facebook-, Instagram- of Flickr-account te gebruiken.

Vervolgens kan je eenvoudig het formaat en de uitsnede bepalen en ook zelf bepalen of je de uitsnede wilt vergroten of verkleinen en welk deel van de foto je gebruiken wilt.

De volgende stap geeft je de mogelijkheid om wat extra opties in te stellen. Het ophangsysteem is wel handig als je de foto wilt ophangen, maar daar moet je wel extra (€ 5,95!) voor betalen. Tot slot kan je aangeven hoeveel exemplaren je wilt en kan je de bestelling plaatsen.

Levertijd

Ik had de foto op zaterdagavond besteld en donderdag daarop in huis. Dat is, als je het weekend niet meerekent wel iets lang, maar het resultaat mag er zijn!

Product

Altijd leuk als het pakket binnenkomt. Snel open maken en kijken hoe die geworden is. Het product was netjes en goed verpakt. Het ophangsysteem zat ook netjes aan de achterkant van de foto, zodat deze geen beschadigingen kon veroorzaken aan de foto zelf.

Verpakking van product

Mijn eerste reactie op de foto op aluminium was: wauw, da's wel heel mooi! De kwaliteit oogt zeer goed en de kleuren zijn ook exact van wat ik ervan verwachtte. Na wat nauwkeuriger onderzoek ben ik nog steeds van mening dat het een kwalitatief hoogstaand product is, waar ik zeer content mee ben. Het oppervlak is netjes en zonder krassen. Er zat op een plek wat roodachtige viezigheid op (geen idee wat het was), maar dat kon ik er zonder problemen afvegen.

Net uit de verpakking

Een minpuntje vond ik de hoeken. Deze waren niet helemaal netjes afgesneden.

Er zaten nog restjes aan die ik zelf heb moeten verwijderen.

 

 

Het ophangsysteem klinkt meer als dat het is. Echter het doet waarvoor het gemaakt is. Overigens is het verwarrend dat op de website bij het bestellen staat '24 uur laten uitharden', terwijl op het zakje '60 min' staat. Ik heb de foto na ruim 2 uur opgehangen, en hij hangt nog steeds. Wellicht dat je bij een groter formaat langer moet wachten?

Ophangsysteem

Het resultaat!

Al met al ben ik zeer tevreden met de kwaliteit van deze foto en geniet ik er elke dag van als ik hem zie hangen.

Kasteel Sterkenburg

Al weer een hele tijd geleden heb ik een aantal kastelen bezocht in de buurt van Werkhoven (onder andere kasteel Beverweerd). De foto's van kasteel Sterkenburg zijn blijven liggen. Het is daar een prachtige omgeving, heerlijk om te vertoeven.

Hierbij alsnog een greep uit de foto's die toen zijn gemaakt.

Klik hier voor grotere versies.