Programs

Fotografenprogramma III: Review foto op glas

Afgelopen oktober heb ik een foto op glas mogen bestellen. Door verschillende omstandigheden was ik niet eerder in de gelegenheid om een review te schrijven. Vandaag dus aflevering III in het fotografenprogramma van FotoCadeau.nl. De foto is besteld bij https://www.fotoopglas.nl/. De foto die ik deze keer gebruikt heb is onze gezinsfoto van de afgelopen zomervakantie in Tsjechië. De foto zelf is genomen in het reuzengebergte op de grens van Tsjechië en Polen.

Helaas kan ik nog niet vergelijken met andere aanbieders van foto op (plexi)glas.

Bestelprocedure

Het pakket

Het wordt haast saai, maar de bestelprocedure is gelijkwaardig aan die van de vorige producten (canvas en aluminium). Dit keer heb ik gekozen voor de standaard beschikbare formaat 60 x 40 cm.

Levertijd

De levertijd was ook dit keer prima in orde. Levering was binnen een paar dagen.

Product

Zoals reeds gezegd, kan ik niet vergelijken met een andere aanbieder. Dit was de eerste keer dat ik een foto op (plexi)glas hebt besteld. De verpakking was dik in orde. Stevig karton, een extra schuimfolie (heet dat zo?) om het glas heen en een groene, verwijderbare folielaag op de foto als extra bescherming.

Beschermlaag om de foto

Beschermfolie op de foto

Folie op de foto is eenvoudig te verwijderen

Printkwaliteit van de foto viel wel tegen.

Na het verwijderen van de groene beschermfolie viel mij direct de heldere kleuren op. De kleuren van de foto zijn gelijkwaardig aan hoe ze op het scherm uitkomen. Dat was een prettige ervaring! Juist ook in combinatie met het glas geeft het geheel een mooi beeld.

De kwaliteit van de print is op afstand dus goed. Echter, dichterbij gezien viel dit wel wat tegen.

Het ophangsysteem ziet er degelijk en goed uit. Er zijn vier bevestigingspunten bijgevoegd en de gaten ervoor zitten al in de foto. Je hebt ook de keuze voor een ophangsysteem waarbij geen gaten in de foto nodig zijn (ophangsysteem zijkant). Het is je eigen keuze welk ophangsysteem je mooi vind.

De foto heb ik nog niet opgehangen, omdat we momenteel in de verhuisperikelen zitten en nu in een tijdelijke onderkomen zitten. Halverwege volgend jaar krijgt de foto een plek aan een van de muren van ons nieuwe huis.

Afstandhouders voor het ophangen van de foto

Voorgeboorde gaten in de foto voor de afstandhouders

Conclusies

Over het algemeen ben ik wel tevreden met dit product, alleen valt de afdrukkwaliteit tegen als je dichter bij de foto staat. De kleuren zijn helder en goed (komt niet zo goed over op onderstaande foto) en ik kijk uit naar het moment dat ik de foto met de afstandhouders aan de muur kan hangen in ons nieuwe huis.

Het resultaat (tot zover ;) )

EXIF Viewer plugin Safari

Screen Shot 2015-10-15 at 09.11.35.png

Deze week kwam ik een leuke plugin tegen voor Safari, waarmee je eenvoudig de EXIF gegevens van een willekeurige foto kan inzien. Deze info moet uiteraard wel in de betreffende fotobestand aanwezig zijn.

De plugin kan je hier downloaden.

 

 

 

 

 

De werking is eenvoudig. Klik met de rechtermuisknop op een foto:

Klik vervolgens op 'Show EXIF for Image'. Je krijgt dan de volgende popup te zien:

Kortom, een erg handig extraatje voor in Safari. Voor Chrome zijn er ook, maar ik heb deze fraaie versie daarvoor nog niet gevonden.

Step-by-step: Maak 1:1 zwart-wit portret van normale foto

Zaterdag plaatste ik een post van onze jongste dochter Alicia. Het was een 1:1 uitsnede van een normale kleurenfoto die genomen was met de 50mm f/1.8 lens. Het was toen een 'quick-and-dirty' versie. Vandaag een wat serieuzere versie, waarbij ook het (scherpe) oog op de goede plek zit, namelijk op het snijpunt van de derde-regel-lijn.

Vandaag neem ik je stap voor stap mee hoe ik van het origineel tot de 1:1 zwart-wit uitsnede portretfoto kom. Onderaan de pagina is een slide-show opgenomen waarin de onderstaande stappen geïllustreerd worden.

1. Camera- en lensprofiel

Een van de eerste dingen die je moet doen is het toepassen van de lenscorrectie en het kiezen van de juiste cameraprofiel (lees een eerdere post hierover hier). Mijn keuze valt voor deze foto op het profiel 'Portrait' en laat de instellingen hiervan voor wat ze zijn. Bij lenscorrecties vink ik in de Basic tab alle drie de opties. De 'Upright' functie is voor deze foto niet van toepassing.

De kleuren zijn nu natuurlijker en de vervorming als gevolg van de lens is ook gecorrigeerd.

2. Basis panel

In het basispaneel zet ik de hooglichten op -100 en de schaduwen op +100. Met Shift+dubbelklikken op 'Whites' zet je de 'Whites' waarde goed. Hetzelfde geldt voor de 'Blacks'.

De 'White' waarde heb ik in dit geval iets lager gezet, omdat de foto anders te licht oogt.

Met Clarity (ofwel helderheid) doe ik voor portretfoto's niets. Dit heeft namelijk een negatief effect op de huidkleur en textuur. Hoe bizar het ook klinkt, dit geldt met name voor de huid van vrouwen en kinderen.

3. Uitsnede of crop

Het linkeroog ligt precies op het snijpunt

In deze foto leidt de achtergrond de aandacht teveel af van het portret, daarom heb ik voor een 1:1 uitsnede gekozen. Het is van belang dat het linker oog (het oog waarop scherp gesteld is) op een goede positie terecht komt. Hier is dat op het snijpunt van de twee lijnen:

 

4. Zwart-wit

Deze stap heb ik simpel gehouden. Gewoon in het basispaneel klikken op de knop "Black & White" of "Zwart-Wit".

5. Vignet

Om de achtergrond te onderdrukken en om het gezicht er beter uit te laten springen, heb ik een redelijk sterk vignet toegepast. In het paneel 'Effecten' heb ik de 'hoeveelheid' ofwel 'Amount' op -33 gezet.

Ter info: negatieve waarden geven een donker/zwart vignet, de positieve waarde geven een licht/wit vignetering.

 

 

6. Aanpassingpenseel

Na het omzetten naar zwart-wit en het toepassen van het vignet, is de achtergrond nog niet zoals die moet zijn.

Met de aanpassingpenseel kan je dit 'wegwerken'. Ik ben begonnen met een penseel waarvan de belichting (exposure) op -1,90 staat. Daarnaast heb ik automatisch maskeren aangevinkt. Hiermee kan je eenvoudig de lichtgrijze achtergrond dicht tegen het gezicht aanpassen. Ik heb meerdere penselen gebruikt (telkens op 'Nieuw' (new) klikken en eventueel opnieuw instellen), maar in de meeste gevallen 'automatisch maskeren' uit.

Tip: Het resetten van de (nieuwe) penseel instellingen kan eenvoudig door te dubbelklikken op het woordje 'Effect' in de linkerbovenhoek. Door op een van de instellingen (bijvoorbeeld contrast) te dubbelklikken, herstel je de waarde voor alleen dat onderdeel
 
Tip: door op 'O' (letter) te drukken schakel je 'Geselecteerde masker overlay tonen' aan/uit. Bij 'aan', worden de penseelstreken van de huidige penseel rood opgelicht. Hiermee kan je snel zien of je te ver met je penseel gegaan bent. Door de 'Alt' toets ingedrukt te houden, kan je penseelstreken weer wegpoetsen.

 

 

 

 

Een van de laatste soort penseelstreken is het 'oplichten' van het linkeroog en daarna nog een extra verscherping ervan.

Als laatste penseel is de wang en een klein stukje van de kin iets 'verzacht'. Dit kan je verkrijgen door de helderheid (clarity) en scherpte (sharpness) omlaag te zetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

De laatste stap die ik dacht te moeten doen is de 'exposeer' ofwel belichting iets naar beneden bij te stellen en wel met -0,20. 

En zie daar het resultaat:

Portret van Alicia van Meeuwen

Zoals beloofd, hieronder in foto's het proces van stap tot stap:Gratis: Perfect Effects 9

Enige tijd geleden deelde ik een link naar een (tijdelijk) gratis versie van Perfect Effects 8 van onOne software.

Vandaag zag ik op hun site dat je Perfect Effects versie 9 gratis kan downloaden. Geen idee of dit tijdelijk is, dat staat er namelijk niet bij. Ik zelf vind met name het verscherpen van foto's in dit pakket erg goed werken. En het mooie is, het integreert in Adobe Ligthroom, zodat je eenvoudig vanuit LR je foto kan bewerken in PE en vervolgens weer terugkeert met je bewerkte foto in LR.

Voor diegene die geïnteresseerd is, je kan het hier downloaden. Have fun!

Perfect Effects 8 (tijdelijk) gratis

Ik kwam via de blog van Matt Kloskowski een post tegen over een tijdelijk gratis versie van Perfect Effects 8. Dit is een volledige versie, zonder limits etc. Volgens zijn blog was deze aanbieding geldig tot 28 januari, maar je kan de software nog steeds gratis downloaden. 

Ik heb het zojuist geprobeerd, werkt 100%, gewoon volledige versie!

Voor de geïnteresseerden: http://www.ononesoftware.com/landing/pe8offer/
Kortom, deze is (momenteel) dus nog steeds gratis verkrijgbaar (normaal $99!)