Black & White

Van zwart-wit naar kleur met GIMP

Een van de dingen die ik graag eens wilde uitproberen is het omzetten van een (oude) zwart-wit foto naar kleur. Gisterenavond de stoute schoenen aangetrokken en een eerste poging gewaagd. Ik had wat foto's opgezocht, maar die waren te complex om mee te beginnen. Uiteindelijk kwam ik onderstaande foto tegen. Deze foto is van de watersnoodramp in 1953. Overigens toevallig was het gisteren ook precies 65 jaar geleden dat deze ramp zich voltrok.

Bron: http://www.achthuizenonline.nl/de-waternoodsramp-of-watersnood-van-1953/

Met behulp van GIMP heb ik de foto bewerkt en omgezet naar een kleurenfoto. Het was een beetje 'quick-and-dirty', maar als eerste poging redelijk gelukt.

Van zwart-wit naar kleur

De tutorial die ik gebruikt heb, kan je hier vinden: http://www.tutorialgeek.net/2012/11/use-gimp-to-create-color-photos-from.html

Castle Vianden: Editors Choise op 500px

Gisteren is mijn foto van Castle Vianden (https://500px.com/photo/95757235/castle-vianden-by-rob-van-meeuwen) gekozen in de categorie "Editors' Choise" op 500px. Een erg leuke verrassing die te danken is aan bekende Franse fotograaf Serge Ramelli, die mijn foto selecteerde.

Erg leuk om te zien dat je foto ineens door erg veel mensen 'geliked' en 'gefaved' worden :).

Yesterday is my picture of Castle Vianden (https://500px.com/photo/95757235/castle-vianden-by-rob-van-meeuwen) chosen in the category "Editors' Choise" on 500px.com. A really nice surprise, thanks to the well know France photographer Serge Ramelli who picked my picture. 

Hier een "kleine" versie / Here a "smaller version":

Silhouet foto in Jip & Janneke stijl

Afgelopen week in Zaltbommel een fotoshoot uitgeprobeerd met Gerliene. Erg leuk om te doen, nog wel zoeken naar welke poses leuk/mooi zijn en hoe het beste te belichten (zeker met licht van de ondergaande zon).

Teruglopend naar de auto kwamen we het beeld tegen van Jip en Janneke (aan de Waalkade). 't Werd al redelijk donker, dus wat geprobeerd met een silhouetfoto. Beetje poetsen en doen en dat levert de volgende twee resultaten op. Welke heeft jou voorkeur??

De 'Kleuren' versie

De 'zwart-wit' versie

Step-by-step: Maak 1:1 zwart-wit portret van normale foto

Zaterdag plaatste ik een post van onze jongste dochter Alicia. Het was een 1:1 uitsnede van een normale kleurenfoto die genomen was met de 50mm f/1.8 lens. Het was toen een 'quick-and-dirty' versie. Vandaag een wat serieuzere versie, waarbij ook het (scherpe) oog op de goede plek zit, namelijk op het snijpunt van de derde-regel-lijn.

Vandaag neem ik je stap voor stap mee hoe ik van het origineel tot de 1:1 zwart-wit uitsnede portretfoto kom. Onderaan de pagina is een slide-show opgenomen waarin de onderstaande stappen geïllustreerd worden.

1. Camera- en lensprofiel

Een van de eerste dingen die je moet doen is het toepassen van de lenscorrectie en het kiezen van de juiste cameraprofiel (lees een eerdere post hierover hier). Mijn keuze valt voor deze foto op het profiel 'Portrait' en laat de instellingen hiervan voor wat ze zijn. Bij lenscorrecties vink ik in de Basic tab alle drie de opties. De 'Upright' functie is voor deze foto niet van toepassing.

De kleuren zijn nu natuurlijker en de vervorming als gevolg van de lens is ook gecorrigeerd.

2. Basis panel

In het basispaneel zet ik de hooglichten op -100 en de schaduwen op +100. Met Shift+dubbelklikken op 'Whites' zet je de 'Whites' waarde goed. Hetzelfde geldt voor de 'Blacks'.

De 'White' waarde heb ik in dit geval iets lager gezet, omdat de foto anders te licht oogt.

Met Clarity (ofwel helderheid) doe ik voor portretfoto's niets. Dit heeft namelijk een negatief effect op de huidkleur en textuur. Hoe bizar het ook klinkt, dit geldt met name voor de huid van vrouwen en kinderen.

3. Uitsnede of crop

Het linkeroog ligt precies op het snijpunt

In deze foto leidt de achtergrond de aandacht teveel af van het portret, daarom heb ik voor een 1:1 uitsnede gekozen. Het is van belang dat het linker oog (het oog waarop scherp gesteld is) op een goede positie terecht komt. Hier is dat op het snijpunt van de twee lijnen:

 

4. Zwart-wit

Deze stap heb ik simpel gehouden. Gewoon in het basispaneel klikken op de knop "Black & White" of "Zwart-Wit".

5. Vignet

Om de achtergrond te onderdrukken en om het gezicht er beter uit te laten springen, heb ik een redelijk sterk vignet toegepast. In het paneel 'Effecten' heb ik de 'hoeveelheid' ofwel 'Amount' op -33 gezet.

Ter info: negatieve waarden geven een donker/zwart vignet, de positieve waarde geven een licht/wit vignetering.

 

 

6. Aanpassingpenseel

Na het omzetten naar zwart-wit en het toepassen van het vignet, is de achtergrond nog niet zoals die moet zijn.

Met de aanpassingpenseel kan je dit 'wegwerken'. Ik ben begonnen met een penseel waarvan de belichting (exposure) op -1,90 staat. Daarnaast heb ik automatisch maskeren aangevinkt. Hiermee kan je eenvoudig de lichtgrijze achtergrond dicht tegen het gezicht aanpassen. Ik heb meerdere penselen gebruikt (telkens op 'Nieuw' (new) klikken en eventueel opnieuw instellen), maar in de meeste gevallen 'automatisch maskeren' uit.

Tip: Het resetten van de (nieuwe) penseel instellingen kan eenvoudig door te dubbelklikken op het woordje 'Effect' in de linkerbovenhoek. Door op een van de instellingen (bijvoorbeeld contrast) te dubbelklikken, herstel je de waarde voor alleen dat onderdeel
 
Tip: door op 'O' (letter) te drukken schakel je 'Geselecteerde masker overlay tonen' aan/uit. Bij 'aan', worden de penseelstreken van de huidige penseel rood opgelicht. Hiermee kan je snel zien of je te ver met je penseel gegaan bent. Door de 'Alt' toets ingedrukt te houden, kan je penseelstreken weer wegpoetsen.

 

 

 

 

Een van de laatste soort penseelstreken is het 'oplichten' van het linkeroog en daarna nog een extra verscherping ervan.

Als laatste penseel is de wang en een klein stukje van de kin iets 'verzacht'. Dit kan je verkrijgen door de helderheid (clarity) en scherpte (sharpness) omlaag te zetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

De laatste stap die ik dacht te moeten doen is de 'exposeer' ofwel belichting iets naar beneden bij te stellen en wel met -0,20. 

En zie daar het resultaat:

Portret van Alicia van Meeuwen

Zoals beloofd, hieronder in foto's het proces van stap tot stap: