Cinematic stijl uitsnede in Lightroom

Deze week kwam ik een artikel tegen over de zogenaamde cinematic uitsnede van foto's. Sommige (landschap)foto's tonen met deze uitsnede veel fraaier dan de 'klassieke' 16 x 9 of 16 x 10. Niet alle foto's zijn geschikt, maar voor sommige foto's geeft dit juist iets extra's.

De foto's hieronder geven een illustratie van het effect van de uitsnedes. De foto is gemaakt tijdens een overtocht van Calais naar Dover.

Origineel formaat

"Klassieke" 16 x 9 uitsnede

Cinematic uitsnede van 2,39 x 1,00

Hoe dit te doen in Lightroom?

Standaard zit de cinematic uitsnede niet in de uitsnede/crop tool. Dit is eenvoudig in te stellen.

Selecteer een foto en ga naar de ontwikkel/develop module. Selecteer de uitsnede/crop tool en open daarna de lijst met verschillende uitsnede verhoudingen. Klik in deze lijst op 'Enter custom...' en geef de verhouding in het pop-up schermpje en je bent klaar om de cinematic uitsnede te gebruiken.