Nevel verwijderen/dehaze in Lightroom 6.1

Bij de laatste update van Lightroom 6.1 is er voor de CC versie de nieuwe Nevel verwijderen (ofwel de dehaze) functie toegevoegd. Voor de LR6.1 koop versie is deze helaas niet beschikbaar.

Tot mijn vreugde is er toch een mogelijkheid om deze functionaliteit, zij het enigermate beperkt, te gebruiken. Piet van den Eynde heeft een videotutorial erover gemaakt die je hier kan bekijken. All credits voor deze presets voor Piet!!

Wel aanwezig, niet beschikbaar

Voor de compatibiliteit tussen LR6.1 en LR CC 2015 zit, na het uitvoeren van deze update 6.1, de 'nevel verwijderen' functie wel onder de motorkap. Als gebruikers met de verschillende versies 6.1 werken, geeft uitwisselen van foto's met ontwikkelstappen hierdoor geen problemen.

Workaround

Klik bij instellingen/preferences onder 'presets' op de knop 'Show Lightroom Presets Folder...'

Klik bij instellingen/preferences onder 'presets' op de knop 'Show Lightroom Presets Folder...'

De nevel-verwijder functie heeft de bekende schuifknop waarmee je de waarde van -100 tot +100 kan instellen. Piet van den Eynde heeft developer presets gemaakt  die van -100 tot + 100 gaan, in stappen van 5 (dus -100, -95, -90 etc). Deze presets kan je in LR6.1 laden en gewoon gebruiken. Dus niet de fine tuning tot op '1' nauwkeurig, maar in stapjes van 5. Verschil tussen -100 en -99 is vaak toch niet zichtbaar en daarnaast wordt de lijst met presetstappen wel heel lang.

Je kan de presets hier laden (zip bestand). Pak het bestand uit en kopieer de folder met .lrtemplate files (dit zijn presets files voor Lightroom) naar de develop preset locatie van Lightroom.

 

 

 

 

Op via de instellingen (zie figuur hiernaast) de preset folder en plak de uitgepakte folder in de presets developer locatie.

Herstart Lightroom (als je deze nog open hebt, en de nieuwe nevel verwijder functie is beschikbaar als preset in de ontwikkel/develop module (wel in stapjes van 5, maar beter wat dan niets!).

Voorbeeld

Kasteel te Vianden (Lux). Links het onbewerkte origineel, rechts de preset '040 Nevel verwijderen...' toegepast. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave en let dan vooral op het verschil bij de heuvels in de verte.

En nog even snel (quick-and-dirty) de hooglichten, schaduwen en uitsnede bijgewerkt (en nog wat verscherping) en je hebt in een paar klikken het volgende resultaat:

Kasteel Vianden, Luxemburg.