Lightroom Tips: Catalog Back-up - Diskruimte vrijmaken

Eén van de functies binnen Lightroom (LR) is het maken van een back-up van je catalog. LR vraagt hier ongeveer elke week om.

Doe je dit niet? Ik adviseer je: doen! Het kost weinig tijd (afhankelijk natuurlijk van de grootte van je catalogus en de snelheid van je systeem) en je hebt al je bewerkingen veilig gesteld, mocht de achterliggende database om wat voor reden ook corrupt raken. Vergeet natuurlijk ook niet om een back-up te maken van je foto's en van deze LR back-up bestanden op een externe device!

Echter als je LR al een tijdje gebruikt, zal je zien dat deze LR catalog back-up folder blijft groeien. LR voorziet namelijk (nog) niet in een systeem om verouderde back-ups op te ruimen. Moet je dus zelf doen.

In de foto hiernaast kan je zien dat de folder bij mij al ruim 21 GB is. En omdat mijn harde schijf zo'n beetje vol begint te raken, is wat extra GB's wel wenselijk.

De drie/vier meest recente back-up subfolders moet je behouden, de rest kan je weggooien. Wil je wat safer spelen, dan behoudt je wat meer recente folders. In veel gevallen zijn oudere back-ups niet meer in sync met je huidige foto's en heb je niet heel veel meer aan deze verouderde back-up folders.