Mardasson Memorial

Tijdens de afgelopen zomervakantie in België, hebben we een bezoek gebracht aan het Mardasson Memorial. Het Mémorial du Mardasson (in het Engels Mardasson Memorial genoemd) is een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Slag om de Ardennen en ligt op de Mardassonheuvel, ten noordoosten van de Belgische stad Bastenaken, destijds het middelpunt van de strijd.

Het Mémorial du Mardasson werd gerealiseerd op initiatief van de Belgisch-Amerikaanse Associatie, een vereniging die de nagedachtenis aan de vele hier gesneuvelde jonge Amerikanen wil eren. Het monument werd ingewijd op 16 juli 1950 en staat voor de duurzame vriendschap tussen het Belgische en het Amerikaanse volk, die schouder aan schouder vochten tijdens de overwinningsstrijd die zij voerden tijdens dit Ardennenoffensief in december '44 - januari '45 en de doorslaggevende rol die het bij de bevrijding van Bastenaken heeft gespeeld.

En ter nagedachtenis van het heldhaftige verzet van de Amerikaanse soldaten van het 101st Airborne Division. Ze werden tijdens het offensief omsingeld door Duitse troepen. Hun leider, generaal Anthony McAuliffe die zich moest overgeven, zou "Nuts" hebben geantwoord. Door deze weigering kon de Amerikaanse generaal Georg S. Patton jr. de stad ontzetten en zo de laatste Duitse poging verhinderen aan het westelijk front. Elk jaar herdenkt men het heldhaftig verzet tijdens de Marche du Souvenir en Memorial Day. (Bron: Wikipedia)

Hieronder een kleine fotoimpressie van ons bezoek aan het memorial.

De Mardasson Memorial heeft de vorm van een vijfpuntige ster, het symbool van het Amerikaanse leger. met elk een vertakkingen van 31 meter lang. . De diameter van het centrale atrium bedraagt 20 meter en heeft een hoogte van 12 meter.

Op de buitenste zuilen staan de namen en individuele badges van de belangrijkste Amerikaanse bataljons die deelnamen aan deze strijd.

Aan de binnenzijde van de zuilen staat kort een deel van de geschiedenis uitgeschreven.

Overzicht vanaf de omloop boven op het memorial.

Uitzicht van bovenaf het memorial is vreedzaam en prachtig. Niet voor te stellen welk een verschrikkelijke oorlog hier heeft gewoed.

Aan de voet van het gebouw is een crypte uitgegraven in de rotsen, versierd met prachtig gekleurde mozaïeken van de Franse kunstenaar Fernand Léger. Drie altaren zijn respectievelijk gewijd aan de katholieke, protestantse en joodse religies.

In de crypte. 76890 doden, gewonden en vermisten. Een onvoorstelbaar aantal.

Het is ontworpen door de architect Georges Dedoyard om de herinnering aan de 76890 Amerikaanse soldaten die tijdens dit Ardennen Offensief om het leven kwamen of gewond of vermist raakten, levendig te houden

... opdat wij niet vergeten!