Lenzen: cijfers en afkortingen

Sony DT 18-135mm F/3.5-5.6 SAM (bron; Sony)

Ik kwam een vraag tegen van iemand die zich afvroeg wat al die cijfermatige aanduidingen bij objectieven/lenzen nu eigenlijk betekenen. Voor velen wellicht de welbekende 'piece-of-cake', maar niet voor iedereen.

Cijfers

Als voorbeeld een Sony lens: Sony DT 18-135mm F/3.5-5.6 SAM.

De 'DT' objectieven van Sony zijn speciaal voor crop camera's. En 'SAM' staat voor Smooth Autofocus Motor' (zie meer over afkortingen hieronder.

18-135mm

De getallen voor de mm staan voor de brandpuntsafstanden. Staan er twee getallen, zoals hierboven, dat is het een lens waarmee je kan 'zoomen'. Staat er één getal, dan is het een zogenaamde prime lens, met een vast brandpuntsafstand.

Hoe kleiner het getal voor de 'mm', hoe groter de hoek waarmee je kan zien (groothoek). Hoe groter het getal, hoe kleiner de hoek, hoe meer je dus inzoomt. Het voorbeeld hierboven betreft een lens die van 18mm (grote hoek) tot en met 135mm (tele) gaat.

F/3.5-5.6

Het 'F' getal zegt iets over de lichtsterkte en dus diafragma van de lens (zie voor diafragma werking ook mijn cheat sheet). Hoe lager(*) het getal, hoe groter de diafragma opening. In het voorbeeld hierboven staan twee getallen. Dit heeft te maken met het feit dat het een zoomlens is. Het eerste getal, de 3.5, is het maximum als je de lens op 18mm hebt staan. De 5.6 is het maximum dat je bij 135mm kan hebben. 

Lenzen met een laag getal, zijn licht gevoeliger, maar zijn ook een stuk duurder, soms enorm veel duurder. Dat kan echt honderden of zelfs duizend euro verschil uitmaken.

Sony DT 50mm F/1.8 SAM (bron: Sony)

(* strikt gezien is F/3.5 een groter getal dan F/5.6. De schuine streep geeft aan dat het eigenlijk een 1/3.5 en 1/5.6 is. Daarom is er dikwijls verwarring over wat men onder een groot diafragmagetal verstaat. Soms noteert men het ook als F3.5 wat de verwarring alleen maar onderstreept. In deze post heb ik het voor de doelgroep eenvoudig alleen op de 'pure' getallen gehouden).

Op mijn verlanglijst staat nog de Sony DT 50mm F/1.8 SAM. De '50mm' geeft aan dat het een prime lens is (vast brandpuntsafstand) en de F/1.8 geef aan dat het een erg lichtgevoelige lens is. Ter illustratie: de F/1.8 kost zo'n €160, de F/1.4 kost zo'n €350.

 

Afkortingen

Zoals we zagen, komen naast de cijfers diverse afkortingen voor Dat zijn er echt veel en dan ook dikwijls nog verschillend(e) per fabrikant. Een heel duidelijk en overzichtelijke lijst vond ik bij Thijs Schouten fotografie. Ik ga die lijst met al die afkortingen niet overnemen, je kan hem hier vinden.

Veel leesplezier! Vragen en/of opmerkingen zijn altijd welkom!