Camerakalibratie in Lightroom

Dit keer wil ik wat informatie delen met betrekking tot Adobe Lightroom (LR). Ik ben pas geleden meer gaan werken met een (naar mijn gevoelen) wat onbekende, minder gebruikte optie in LR: de camerakalibratie in de Ontwikkelen-module. Deze optie is nuttig, omdat Adobe Standaard interpretatie van RAW informatie in LR niet dezelfde is als van de camera zelf. Dit geeft afwijkende (vaak fletsere) kleuren. Door gebruik te maken van de verschillende cameraprofielen kan je dit eenvoudig compenseren. Wellicht ten overvloede: cameraprofielen zijn wat anders dan lensprofielen! Grofweg komt het hier op neer: cameraprofielen hebben betrekking op de kleuren en de lensprofielen op de vervorming.

Installatie Cameraprofielen

Om deze optie te kunnen gebruiken heb je de profielen voor je camera nodig (zoek ze op via onze grote 'vriend' Google). En aangezien ik een Sony gebruiker ben, hier een link voor een hele lijst van Sony cameraprofielen, met dank aan Maurizio.

Als je de profielen gedownload hebt, moet je bestanden in de volgende folder opslaan (let op, deze locatie kan verborgen zijn):

  • Windows:
    • C:\Users\<username>\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\
  • Mac OS:
    • HD/users/<username>/LibraryApplicationSupport/Adobe/CameraRaw/CameraProfile

Sony A77 cameraprofielen

Als je LR nog open hebt staan, dien je deze opnieuw te starten om LR de profielen te laten vinden. Onder camerakalibratie in de Ontwikkelen-module vind je nu naast de standaard 'Adobe Standaard' optie, de verschillende scenario-profielen.

Afhankelijk van de foto en van het gewenste effect kan je een van de opties kiezen. Omdat de keuze afhankelijk is van het type foto en het profiel niet altijd het gewenste effect geeft, is het niet raadzaam om dit op te nemen in een preset die gebruikt wordt tijdens het importeren van foto's.

Voorbeeld

Onderstaand screenshot toont de 'voor' en 'na' van een (verder onbewerkte) foto, waarbij ik de 'Landscape' optie als camerakalibratie heb gekozen. Het resultaat komt nu al veel meer overeen met hoe het in werkelijkheid was, namelijk een paar weken geleden en dus frisgroene, nieuwe bladeren aan de bomen:

Adobe Standaard versus Sony A77 cameraprofiel 'Landscape'

Met de schuifopties kan je indien gewenst de kleuren verder corrigeren.

Ik hoop dat je wat met deze info kan. Vragen/opmerkingen/aanvullingen e.d. zijn natuurlijk altijd welkom!