Gooi een saaie foto niet te snel weg - Deel 2

In mijn vorige post, Gooi een saaie foto niet te snel weg, heb we gezien dat je van een saaie, fletse foto, toch een mooi, helder en kleurrijk resultaat kan krijgen. Wat ik niet volledig heb uitgewerkt, is de compositie van de foto. Die is nog verre van optimaal en dat is echter wel van essentieel belang voor het slagen van een foto

Laten we even zien vanwaar we kwamen en waar we nu zijn:

Onbewerkte foto op 16:9 formaat

Na (algemene) bewerkingen (niet gelet op compositie)

De foto is al stukken verbeterd, maar het kan beter. Er zijn diverse manieren om een goede compositie te krijgen. De eenvoudigste is de zogenaamde 'regel van derden' en op die wil ik me nu richten omdat die als vuistregel het gemakkelijkst is te gebruiken.

Regel van Derden

Met de Regel van Derden wordt de foto/afgebeelding verdeelt in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. Een veel gemaakte fout is een foto waarin een aandachtspunt (zoals het onderwerp van de foto), in het midden staat. Dit soort foto's zijn meestal niet erg spannend. Wanneer het onderwerp echter op of rond een van de vier kruispunten van deze lijnen valt, ook wel een sterke plaats genoemd, maakt dit de foto vaak sterker en dynamischer.

Een foto waarop de regel van derden is toegepast, oogt aangenamer en ogenschijnlijk professioneler. De vuistregel wordt onder meer gebruikt voor de plaatsing van aandachtspunten en van de horizon, het maken van een goede vlakverdeling en het ordenen van lijnen in de compositie. Met deze regel krijg je als vanzelf een goede verdeling tussen bijvoorbeeld lucht en water, bijvoorbeeld 2/3 lucht en 1/3 water of land.

Bij nieuwere camera's hebben je vaak de mogelijkheid op grid lijnen tijdens live view te laten zien, die je helpen bij de Regel van Derden. Soms heb je keuze uit meerdere opties. Op mijn Sony A77 heb ik bijvoorbeeld de volgende opties:

Regel van Derden (links), Vierkant Grid (midden), Diagonaal en Vierkant Grid (rechts).

Ik heb dus zelf de Regel van Derden optie standaard aanstaan. Erg handig om eenvoudig een goede compositie te krijgen, zonder dat je direct hoeft bij te snijden.

Instellen in Lightroom

In de 'Ontwikkelen' module van LR, heb je de optie 'Bijsnijden':

Linkse menu optie is voor het bijsnijden

Diverse hulplijnen opties in LR.

Als je deze optie geselecteerd hebt, krijg je de foto bijsnijden op basis van een grid. Bij mij staat deze op 'Regel van Derden'. Zodra je de 'bijsnijden' optie hebt geselecteerd, kan je in het hoofdmenu instellen welke compositieregel je als grid wilt gebruiken.

De keuze is afhankelijk van ondermeer type foto en wat je uiteindelijk wilt bereiken.

Toegepast

In de onderstaande schermafdruk uit Lightroom, zie je de hulplijnen die LR toont als je gaat bijsnijden. In dit geval staat de Regel van Derden aan.

Een mogelijke uitsnede van de de foto op basis van Regel van Derden (klik op afbeelding voor grotere versie) 

Een ander belangrijk aspect, met name bij landschapsfoto's waar je een horizon ziet: zorg dat de horizon ook daadwerkelijk horizontaal is. Niets is storender dan een scheve landschapsfoto.

De uiteindelijke foto die ik uit de saaie, fletse foto hebt weten te krijgen zie je hier:

Prachtig landschap langs de Linge, nabij het centrum van Geldermalsen

That's it folks! I hope you enjoyed it! :)