Gooi een saaie foto niet te snel weg

Pas geleden zat ik wat oude foto's uit 2011 te bekijken om een en ander op te schonen. Daar kwam ik ondermeer deze saaie, fletse foto tegen:

Rivier de Linge, vlakbij centrum Geldermalsen (Sony a200, 18mm, ISO 100, F/10, 1/100 sec., uit de hand geschoten)

Naast het feit dat het qua compositie en techniek beter kan, oogt hij verder flets en weinig inspirerend. Ik dacht eraan om hem weg te gooien. Maar aangezien ik sinds 2011 een en ander hoop heb opgestoken wat betreft post processing in Adobe Lightroom, heb ik deze foto eens door het post processing circus gehaald. En voilà, het eerste resultaat viel me alles mee:

Foto na de oppoetsbeurt in Adobe Lightroom.

De foto heb ik gecropt naar 16:9 formaat, verschillende instellingen toegepast. Hier een kort overzicht van de stappen die ik doorlopen hebt en de diverse instellingen die gebruikt zijn.

Lenscorrecties zijn altijd goed om te doen.

Algemene instellingen

Ik begin eigenlijk altijd met het doorvoeren van de lenscorrecties. Ik kies het bijbehorende lensprofiel en vink altijd de 'Kleurafwijking verwijderen' in (ook wel chromatic abberation). In deze foto het ik de 'Upright' functionaliteit niet gebruikt.

Onder 'Camerakalibratie' heb ik de 'standaard' optie gekozen voor mijn camera (dus niet de 'Adobe Standard'!). Dit zorgt ervoor dat er een rijkere weergave van de kleuren komt en het komt meer overeen met de instellingen van je camera/sensor.

Standaard instellingen

De Standaard instellingen zijn van toepassing op de gehele foto. De hooglichten zet ik bijna altijd op '-100'. De Schaduwen zet ik vaak op '+100', niet altijd. Dat hangt af van de foto en het gewenste effect.

De 'Witte tinten' en de 'Zwarte tinten' stel ik in, terwijl ik de 'alt' toets ingedrukt houdt. De foto wordt dat volledig zwart getoont, alleen de overbelichte (bij wit) en de onderbelichte, dus echt zwarte delen (bij zwart) lichten dan op. Door te schuiven met de sliders, verdwijnen deze. Bij wit wil ik in de meeste gevallen niets zien, dus volledig zwart scherm (bij ingedrukte 'alt' toest!) en bij zwart wil ik iets zien.

Toepassen van lichte vignettering

Onder de 'Presentie' hoog ik de helderheid altijd wat op (verschilt per foto). Naast de helderheid verhoog ik ook altijd de levendigheid. De verzadiging vind ik in deze foto verder goed.

Onder het kopje 'Effecten' pas ik de vignettering toe. Niet te sterk, maar in een lichte mate, zodat de foto soort 'gesloten' wordt en het een omsloten karakter krijgt.

Verfijning van de foto

Na de algemene instellingen ga ik dikwijls nog met de diverse tools van LR aan de gang, zoals: de gegradueerde en radiaal filter, aanpassingspenseel en de vlekkenverwijderen tool. Zonder op alle details in te gaan, hieronder wat screenshots van de diverse aanpassingen in hun instellingen.

Gegradueerde filter bovenste deel van de foto. Hierbij een beetje meer magenta toegevoegd

Toepassen van aanpassingspenceel om sommige delen wat lichter te maken

... en om sommige delen wat donkerder te maken

De beginnende herfstkleuren zijn al iets meer geaccentueerd, nu ook nog iets toepassen in de reflectie in het water

Kortom, met een paar eenvoudige handelingen kan je van een relatief saaie foto toch nog een fraaie plaat maken.

Voor

Na

In deel 2 ga ik dieper in op het 'uitsnijden' om te komen tot een beter compositie.