5 full frame camera mythes

Bron: Sony

Op internet kwam ik een engelstalig artikel tegen over de mythes rondom het overstappen naar een full frame camera (klik hier voor de bron).

Ik vind dit een interessant artikel, omdat ik soortgelijke gedachten rond deze 'mythes' heb. Bij deze dus een (gedeeltelijke) vertaling van dat artikel. Doe er je voordeel mee.

Mythe 1. Beter bij weinig licht

Hoewel full frame camera's geweldig preseteren bij weinig licht, is het echter ook waar dat (hedendaagse) crop sensoren en andere formaten het ook zeer goed doen. Dat is dus niet het probleem, het is feitelijk meer een marketing tool.
Fotografie gaat over licht en niet over de afwezigheid daarvan. Als ergens geen (genoeg) licht is, wie zegt dan dat je geen eigen licht mag maken? Teveel fotografen hebben zich laten leiden om te geloven dat ze echt een full frame sensor nodig hebben om bij weinig licht te fotograferen. Wat ze echt hadden moeten doe is om te leren hoe je zelf licht kan maken. En los hiervan, de meeste van de huidige crop sensoren zijn uitsteken in staat om om te gaan met omstandigheden met weinig (omgevings)licht.

Mythe 2. Scherpte

De meeste fotografen zijn ervan overtuigd dat voor een maximale scherpte, je moet fotograferen met een full frame sensor. In werkelijkheid is scherpte afhankelijk van vele factoren, waarvan het objectief de belangrijkste. Overschakelen naar full frame omdat je meer detail wilt, geeft aan dat je niet echt door hebt hoe scherpte werkt en dat je nog teveel vertrouwd op "de magie" van full frame om het te verkrijgen. Een goede lens zal je die details geven die je wilt hebben. Datzelfde geld voor een lage ISO en goed licht, en dat geldt voor elke camera.

Mythe 3. De ondiepe scherptediepte

Dit is ook een van de meest belangrijke redenen waarom mensen overschakelen naar full frame camera's. Allereerst moet je je afvragen hoeveel je eigenlijk ondiepe scherptediepte nodig hebt in je fotografie. Ten tweede, als je een mooie achtergrond en romige bokeh wilt, verwacht het dan niet van je camera. Investeer in plaats daarvan in een snelle lens, want dat is waar de echte schoonheid vandaan komt.

Mythe 4. De goedgebouwde camera

Je zal zelf moeten beslissen of je een goed gebouwde camera wilt, of een die elke dag barre omstandigheden kan verdragen, zoals zand en zout water elke dag. Ik denk dat je gerust kan zeggen dat de meeste fotografen hun camera niet slecht behandelen wanneer ze ze gebruiken. Met dat gezegd hebbende, zijn bijna alle geavanceerde crop camera's en een aantal indrukwekkende spiegelloze camera's zeer goed gemaakt. Deze geven je echt het gevoel dat je kwaliteit in je handen hebt wanneer je ze gebruikt.

Mythe 5. De 'cool'-factor

Full frame camera's werden gezien als de 'coolste' optie. De nadruk ligt dan wel op 'werden gezien als'. Daarbij is 'cooler' maar een relatief iets. Hoe dan ook, het dragen van zware/zwaardere camera overal waar je solide beeldkwaliteit nodig denkt te hebben is ook niet meer zo aantrekkelijk als er crop camera's zijn die lichter zijn en toch solide beeldkwaliteit geven.