Zomaar wat indrukken uit Tsjechië

Vorig jaar zomer (2017) zijn we op vakantie geweest in Tsjechië. Overwegend mooi weer gehad en veel mooie natuur gezien. Hierbij wat 'afdrukken' van de indrukken die we daar hebben opgedaan.

Beekje in het Reuzengebergte

Ander plekje in hetzelfde beekje in het Reuzengebergte.

Wandeling op de grens van Tsjechië en Polen

Uitzichtpunt in het Bohemian Paradise

Keerzijde van een file

Vanmorgen stond voor de tweede keer op rij de A15 Deil richting Gorinchem vast. Daarom maar een alternatieve route genomen: een zogenaamde toeristische route :). Deze route was vanmorgen via de N327 (Geldermalsen -> Leerdam), bij Asperen eraf en via de dijk (Nieuwe Zuiderlingedijk) richting Spijk en dan door naar Gorinchem. Gisteren onderweg al genoten van het vele natuurschoon rondom deze dijk. Vandaag was ik wat vroeger en had dus even de tijd om te stoppen en wat foto's te maken.

Maar eerst: ramen krabben voordat ik de weg op kon gaan. Dat was wel wat jammer gezien de prachtige ijskristallen op de ramen.

IJskristallen op de ramen van de auto

En dan onderweg naar je werk kom je ondermeer dit tegen...

Kruispunt Zuiderlingedijk / Dwarsweg (nabij Heukelum) (lat long 51.860576, 5.064354)

Iets verder op de Zuiderlingerdijk (ter hoogte van De Knorhoek)

En kijk je dan even terug richting het oosten... (lat long 51.858202, 5.025921)

Kortstondige kunst

Afgelopen vrijdag nam ik mijn camera mee naar mijn werk, om 's midddags uit mijn werk een spreeuwenzwerm in Geldermalsen te fotograferen. Dat is helaas niet gelukt, omdat ik niet op tijd kon vertrekken op mijn werk. Echter 's morgens trof ik onderstaande kunst aan op het dak van mijn auto. Dat kon ik niet negeren :)

In de 'schijnwerper'

IJslandschap op het dak

1x1 uitsnede

Is dit iets voor een texture?

Van zwart-wit naar kleur met GIMP

Een van de dingen die ik graag eens wilde uitproberen is het omzetten van een (oude) zwart-wit foto naar kleur. Gisterenavond de stoute schoenen aangetrokken en een eerste poging gewaagd. Ik had wat foto's opgezocht, maar die waren te complex om mee te beginnen. Uiteindelijk kwam ik onderstaande foto tegen. Deze foto is van de watersnoodramp in 1953. Overigens toevallig was het gisteren ook precies 65 jaar geleden dat deze ramp zich voltrok.

Bron: http://www.achthuizenonline.nl/de-waternoodsramp-of-watersnood-van-1953/

Met behulp van GIMP heb ik de foto bewerkt en omgezet naar een kleurenfoto. Het was een beetje 'quick-and-dirty', maar als eerste poging redelijk gelukt.

Van zwart-wit naar kleur

De tutorial die ik gebruikt heb, kan je hier vinden: http://www.tutorialgeek.net/2012/11/use-gimp-to-create-color-photos-from.html

Fotografenprogramma III: Review foto op glas

Afgelopen oktober heb ik een foto op glas mogen bestellen. Door verschillende omstandigheden was ik niet eerder in de gelegenheid om een review te schrijven. Vandaag dus aflevering III in het fotografenprogramma van FotoCadeau.nl. De foto is besteld bij https://www.fotoopglas.nl/. De foto die ik deze keer gebruikt heb is onze gezinsfoto van de afgelopen zomervakantie in Tsjechië. De foto zelf is genomen in het reuzengebergte op de grens van Tsjechië en Polen.

Helaas kan ik nog niet vergelijken met andere aanbieders van foto op (plexi)glas.

Bestelprocedure

Het pakket

Het wordt haast saai, maar de bestelprocedure is gelijkwaardig aan die van de vorige producten (canvas en aluminium). Dit keer heb ik gekozen voor de standaard beschikbare formaat 60 x 40 cm.

Levertijd

De levertijd was ook dit keer prima in orde. Levering was binnen een paar dagen.

Product

Zoals reeds gezegd, kan ik niet vergelijken met een andere aanbieder. Dit was de eerste keer dat ik een foto op (plexi)glas hebt besteld. De verpakking was dik in orde. Stevig karton, een extra schuimfolie (heet dat zo?) om het glas heen en een groene, verwijderbare folielaag op de foto als extra bescherming.

Beschermlaag om de foto

Beschermfolie op de foto

Folie op de foto is eenvoudig te verwijderen

Printkwaliteit van de foto viel wel tegen.

Na het verwijderen van de groene beschermfolie viel mij direct de heldere kleuren op. De kleuren van de foto zijn gelijkwaardig aan hoe ze op het scherm uitkomen. Dat was een prettige ervaring! Juist ook in combinatie met het glas geeft het geheel een mooi beeld.

De kwaliteit van de print is op afstand dus goed. Echter, dichterbij gezien viel dit wel wat tegen.

Het ophangsysteem ziet er degelijk en goed uit. Er zijn vier bevestigingspunten bijgevoegd en de gaten ervoor zitten al in de foto. Je hebt ook de keuze voor een ophangsysteem waarbij geen gaten in de foto nodig zijn (ophangsysteem zijkant). Het is je eigen keuze welk ophangsysteem je mooi vind.

De foto heb ik nog niet opgehangen, omdat we momenteel in de verhuisperikelen zitten en nu in een tijdelijke onderkomen zitten. Halverwege volgend jaar krijgt de foto een plek aan een van de muren van ons nieuwe huis.

Afstandhouders voor het ophangen van de foto

Voorgeboorde gaten in de foto voor de afstandhouders

Conclusies

Over het algemeen ben ik wel tevreden met dit product, alleen valt de afdrukkwaliteit tegen als je dichter bij de foto staat. De kleuren zijn helder en goed (komt niet zo goed over op onderstaande foto) en ik kijk uit naar het moment dat ik de foto met de afstandhouders aan de muur kan hangen in ons nieuwe huis.

Het resultaat (tot zover ;) )